
Elevii Liceului de Arte Plastice
"Romulus Ladea"
Cluj Napoca
1978-1982

Liceul de Arte Plastice
"RomulusLadea"
Cu o traditie de peste 65 de ani, Liceul de Arte Plastice "Romulus Ladea" a fost, mult timp, singurul centru de invatamant preuniversitar din intreaga Transilvanie. Indiferent de vremurile istorice traversate, incepand din 1949, acest liceu a stiut sa pastreze vie credinta in valoarea eterna a frumosului, ca o posibila salvare a lumii si a eului creator. Ne mandrim cu profesori care au expus in tara si strainatate: Nicolae Maniu, Viorel Margineanu, Alexandru Chira, Horea Flamandu, Eugen Gocan, Stefan Kancsura, Corina si Ioan Horvat-Bugnariu, Mariana Gheorghiu, Mihai Barbu, Dan Bimbea, Eugenia Pop, Eugen Patachi, Maria Reichert-Sarbu, Margareta Catrinu, Angela Semenescu, Marcel Munteanu, Cornelia Trocaru, Ioan Rusu, Mircea Socaciu, Marcel Tosa, Gheorghe Olaru, Corina Fulger, Sanda Manceac, Adela Gocan, Pompei Ungureanu, Radu Cotisel, Gavrila Zmicala, Lucian Tintariu, Marius Tudoran, Hermina Ceata, Mariana Elas, dar si cu medici, scriitori, arhitecti, filosofi.
Lui Romul Ladea, patronul spiritual al scolii, artist de prim rang, orasul Cluj ii datoreaza monumente remarcabile: Scoala Ardeleana, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Horea, Ioan Agarbiceanu.
Ladea a studiat la Bucuresti (elev al lui Paciurea), la Paris, in atelierul lui Brancusi. A fost profesor la Scoala de Arte Frumoase din Cluj si la Institutul "I. Andreescu".
Drept cinstire si pioasa aducere aminte, in fiecare an, in luna mai, liceul nostru organizeaza un festival de sculptura mica ce-i poarta numele, festival insotit si de o sesiune de comunicari stiintifice cu caracter interdisciplinar. Acest festival impreuna cu experimentul de creativitate deschis tuturor copiilor din Cluj si din imprejurimi, finalizeaza preocuparile metodice ale profesorilor, privind perfectionarea limbajului plastic.